Bio kert program
A kert a Kozármislenyi szőlőhegyen található. A program részeként a diákok elméleti és gyakorlati oktatásban részesülnének. Az előadásokat az egyesület tagjai és dolgozói prezentálnák a tanulók részére.
A diákoknak a munkavégzéshez szükséges munkaeszközöket az egyesület biztosítaná.
Zöldség termesztés:
A világviszonylatban több mint 200 növényfajt tartanak zöldségnövényként számon. Európában valamennyivel több mint 40 a termesztésben lévő zöldségfajok száma. A zöldségnövények viszonylag magas vitamin tartalmúak.
Zöldségek megkülönböztetése:
Táplálkozás célja
Termesztési módja
Hőmérséklet igényeik
Termesztés helye
A zöldség termesztésről általánosságban
- felépítés
- beltartalom
- klimatikus tényezők hatásai
- hőoptimumok
- tápanyagok
Zöldségtermesztés termesztőlétesítményei:
1. Melegágy
2. Üvegház: a. Egyhajós
b. Kéthajós
3. Műanyag borítású létesítmények
a. Váznélküli fóliatakarás
b. Fóliaalagút
c. Fóliaágy
d. Fóliasátor
4. Hydrosol (vízfüggönyös) létesítmények
A növények termesztésében először meg kell vizsgálnunk, hogy milyen típusú és tulajdonságú az adott talaj. A talaj tulajdonságok mellett az éghajlatnak is kiemelkedő szerepe van. Lényeges, hogy azonos növényeket nem ajánlott egymás utáni évben azonos helyen termeszteni, mert felszaporodhatnak a növényvédő munkák, mert azonosak a kórokozók és kártevők, s a termés mennyisége csökken. A magvetés vagy palántázás előtt a talajt aprómorzsás szerkezetűvé és gyommentessé kell tenni, hogy elősegítsük a magok gyorsabb kikelését és a palánták megeredését.
Növények igényei
Jellemzőik
Fajták
Fajtatípusok
Növény védelmük ( Bio )
Szaporítás:
Módja:
1. Főként magvetéssel
2. Magvetéssel és palántaneveléssel
3. Csak palántaneveléssel
Ideje
Vetés helye:
a. szabadföld
b. termesztő berendezés (fóliasátor, üvegház)
Öntözés:
Mennyisége
Sűrűsége
Egyéb növény ápolási munkák
Betakarítás:
Betakarítás ideje:
Betakarítás módja:
a. Kézi
b. Gépi
A kertben található növények:
- paradicsom, paprika, bimbóskel, borsó, spenót, cékla, retek, zeller, cukkini, sárgarépa, fehérrépa, hagyma, fokhagyma, édeskömény, sütőtök, olajtök, okra, mángold.
Kora tavasszal a diákok a tavaszi munkákat végeznék. A szabadföldre maggal szaporítható növényeket a talajba a megfelelő időben elvetnék. A már előnevelt növényeket palántáznák. Az ehhez szükséges talajművelést is megismerik. (2* 2 óra)
A diákok tavasszal megismerhetik a különböző növények palántáit. (1 óra)
A tavasz folyamán az ágyásokat gyommentesen tartanák.( 1 óra)
Ősszel megtanulhatják az egyes növények betakarítását ( idejét, módját), az őszi talajmunkák végzésének módját.(2* 2 óra)
Gyümölcs – szőlő
Tavasszal lehet kezdeni a telepítéseket.
A telepítés menete:
Először a fa gödrét ássuk ki. A megfelelő nagyság 0,6*0,6*0,6 m vagy 0,8*0,8*0,8 m. A talaj kitermelésénél ügyelünk arra, hogy a feltalaj és az altalaj is külön oldalra kerüljön. Ennek fontos szerepe van a későbbiekben. A csemete alá jó minőségű komposztot teszünk, amit vékony réteg talajjal takarunk. Erre helyezzük el rá a csemetét, majd először a feltalajt majd az altalaj kerül vissza a gödörbe. Lényeges, hogy a fát alaposan beiszapoljuk, hogy ne maradjon levegő a gyökerek között.
Korona kialakítása:
A fák koronakialakításának három nagy típusa van.
1. Nem kívánnak vezérorsót
Itt az oldalirányú ágak kialakítása lényeges
2. Vezér orsó kivágása
Ezek az úgynevezett katlan koronájú fák
3. Vezérorsójuk van
3-4 év elteltével vágjuk ki a vezérorsót. Bizonyos ágemeleteket meghagyva. Itt az ágak szórt állásúak.
Gondozás, Növényvédelem:
A gyümölcsfákat kora tavasszal növényvédelemben kell részesíteni, ami a lemosó permetezéssel kezdődik. A lemosó permetezést legkésőbb piros bimbós állapotig el kell végezni, különben virág elrúgás vagy barnulás jelentkezik. A tavaszi lemosó permetezés után a vegetáció kezdetekor ajánlatos a fák törzsét a talaj felett 60-70 cm magasságba úgynevezett ragaccsal körbe kenni 8-10 cm szélességben. Tudjuk azt, hogy a hangya vírushordozó. Mikor a fa kezd zöldellni, a hangya fölmászik a fára és viszi fel a tetűket. Azt is tudjuk, hogy a hangya a talajban kolóniákban él a tetvekkel. Ha a hangyának sikerül felvinnie a tetvet a fára, akkor ott a tetvek iszonyúan elszaporodnak. Ürülékükkel szennyezik a leveleket, és a gyümölcsöt is. Ez az úgynevezett ürülék ragacsos mészharmat, amiből a hangya táplálkozni fog. Az ilyen gyümölcs csúnya, deformált, piacképtelen. Ebből a mészharmatból a körte esetén később kialakulhat körte rozsda is. Azért kenjük be a fákat ezzel a ragaccsal, hogy elkerüljük ezeket a károkat.
Ez után is további védelem alatt kell tartania gyümölcsfákat. Ilyenkor már jelentkeznek a rovar kártevők és a gombás baktériumos megbetegedések. Csonthéjasoknál virágzási stádium előtt különös figyelmet kell fordítani a gombás betegségekre úgy nevezett moniliára és a tafrinára. Ezt a védelmet sziromhullás utáni időkig kell folytatni. Évközben 10-14 napos intervallumban a permetezéseket fenn kell tartani, váltó növényvédő szeres kezelésekkel időjárástól függően. A növényvédő szerek használatánál nagyon fontos tényező, hogy Bio – termesztésben nem lehet minden növényvédő szert alkalmazni.
Egész évben a gyümölcsfáinkat szakszerűen ápoljuk, gondozzuk nem marad el a bőséges, egészséges gyümölcsök szüretelése.
Szüretelés:
Gondos előkészítést igényel. A gyümölcsök szüretelése esős időben nem ajánlott. A leszedett egészséges gyümölcsöket egysorosan rekeszekbe rakjuk, s minél előbb hűvös helyre szállítjuk. Az esetleges hibásakat külön tároljuk, megaszaljuk vagy befőttnek, lekvárnak használjuk fel.
Alma termésűek: Alma, körte, birs, naspolya
Szüret: Érési időpontjukat illetően különbséget kell tenni a nyári, az őszi, és a téli alma és körte fajták között. A nyári és az őszi fajtákat teljes érettségben, a téli fajtájúakat a biológiai érettségüket megelőző időpontban szüreteljük. Ne szüreteljük az almát és a körtét túl korán, főleg ne esőben, mert az éretlen gyümölcsök a tárolás folyamán gyorsan fonnyadnak és utóérés alatt az íz és aroma illetve illatanyagok is kevésbé fejlődnek ki, akár meg is romolhatnak. Viszont a túl késői szedés sem jó. Almát, körtét, birset kocsánnyal szedjük.
Csonthéjasok: Cseresznye, meggy, szilva, kajszi, őszi barack
A cseresznyét, meggyet , szilvát teljes érettségben kell szedni. Cseresznye, meggy szedése kocsánnyal együtt választjuk le a termőrészről, amit visszafelé toljunk, nem pedig húzzuk. Az aszalásnak illetve lekvárnak szánt szilvát megvárjuk míg kocsánya körül egy kicsit töppedté válik, ekkor legnagyobb a cukor tartalma. A kajszi barack is utóérő, a féléretten leszedett gyümölcs nem illatos, zamatos. Az őszibarackot nem érdemes éretlenül, féléretten leszedni, hanem várjuk meg az érettség optimális időszakát. Az érett őszibarack rugalmas tapintású, illatos színe fajtára jellemző. A gyümölcsöt nem szakítva, hanem csavaró mozdulattal óvatosan távolítjuk el az ágról. Tárolása: befőttek, lekvár, aszalvány, kandírozás stb.
Héjasok: Dió, mogyoró, mandula, gesztenye
Diószüret: Betakarítás előtt a fa alatt a füvet lekaszáljuk. Ha megrepedt a zöld burok, akkor szedhető. Tárolása: száraz szellős helyen.
Mandulaszüret: Az első teendő ugyan az mint a diónál. Általában a mandula folyamatosan érik, a maghéj megreped magától lepörög a fáról.
Gesztenye: A gesztenye érés ideje szeptember, tél eleji hónapokban sütve, főzve, édességnek kitűnő csemege. Ha szétnyílik a kupacs, a tüske miatt lábbal kitapossuk a gesztenyét. Tárolása sterilizált száraz homokban történik, de ez nem igen jellemző.
Bogyósok: szamóca, málna- szeder, ribiszke, egres- köszméte
Szamóca: Évelő tőrózsás növény. A levelek folyamatosan képződnek majd elhalnak.( Fontos a kálium és foszfor tartalom.) A szamóca virágrügyei szeptemberben - októberben képződnek. A virágzás 2-3 hét. Szüret 3-4 hétig tart. Tárolása lekvár, szörpök, édességek stb. Hűvös helyen 0-4 ºC között 24 óráig eltartható.
Málna-szeder: A málna és a szeder hajtásrendszere két éves. A telepítés legkedvezőbb időszaka okt. 15- től a fagyok beálltáig tart. A málna- szeder fajták érési ideje eltérő, elnyúló fajtánként. Tárolása: friss fogyasztás, lekvár, gyümölcslégyártás, kompót. A málnát gyorsan fel kell használni, mert veszít értékéből.
Ribiszke: Vannak fekete, piros, sőt újabban sárga bogyójú ribiszke fajták. Eltartási szempontból légyártás, lekvár.
Egres- köszméte: Az egres a közismert, a köszméte az egres x ribiszke keresztezése, mindkettő fogyasztható frissen, fél éretten kompótnak, és süteménybe tölteléknek. Előfordul ivólének és lekvárnak egyaránt.
Gyümölcsök tárolása:
Alma: Alma esetében a tárolási hőmérséklet lényeges. Ami + 2-3 ºC és +60-70 % relatív páratartalom szükséges.
Az alma és körte eltartására a hűvös de fagymentes, jól szellőztethető helységek alkalmasak. Legkedvezőbb ha a tároló hőmérséklete nem emelkedik 4 ºC –nál magasabbra, és nem süllyed -1ºC alá. Fontos a páratartalom is, mert a gyümölcs nedvességet végül, beáll a fonnyadás. A SZL (szabályozott légterű) és ULO tárolókban megoldott a klíma szabályzása. Kisebb tárolóban, ahol ez nem biztosított, az előzőekben leírtak szerint kell eljárni. December – Januárban inkább a belső hőmérséklet megőrzése a lényeges, ezért a déli órákban szellőztessük a tárolót, hogy túlságosan ne hűljön le. A tároló helységet a gyümölcs berakása előtt fertőtleníteni kell. A falak meszelése mésztejjel, száradás után a szellőzőnyílásokat lezárjuk, majd m3 4-5 g kénlapot elégetünk, 24 órán keresztül zárva tartjuk a helységet. A betárolt gyümölcsöt 2 hetente ellenőrizzük. A betegeket eltávolítjuk.
A birs tárolása külön történik, mivel a birs erős illatát a többi gyümölcs is átveszi. Itt az egészségeseket tároljuk.
Naspolya októberben szedjük, utóérő gyümölcs, fél éretten gabona közé rakva február - márciusig tárolható
Szőlőtermesztés:
Tavasszal történik az ősszel betakart növények kitakarása.
A szőlőben ugyan úgy el kell kezdeni a munkálatokat, mint a gyümölcsösökben. Márciusban megtörténi a szőlők metszése, majd ezt követi a lemosó permetezés. Az esetleges tőkéken hagyott lisztharmatos, peronosporás fürtök eltávolítás, elásása, vagy elégetése. Május első felében a kis hajtások védelme érdekéden megkezdjük a komplex védekezést réz és kén tartalmú szerekkel. Esetleges rovar kártevő ellen ( atka) parafin olajos permetezéssel gyérítjük. Szőlő virágzásakor figyelni kell az időjárást, mert akkor lépnek fel a gombás betegségek (lisztharmat, peronospora). Ha ezt kivédtük a kis fürt kezdemények kialakulásakor szintén szükséges a védekezés. Ahhoz, hogy a szőlő
Ha kordonon nevelünk szükséges ritkítás a kacsolás, hogy szellős és napfénytől borított legyen a tőke. Továbbiakban arra kell törekednünk, hogy a betakarításig óvjuk meg szőlőtermésünket. Kötött nem immúnis talajon csak oltvány szőlőket szabad használni a filoxéra (gyökértetű) ellen.
A szőlő fajták tekintetében megkülönböztetünk csemege- és borszőlőfajtákat. A borszőlőből must majd optimális körülmények között bor készül. A csemegeszőlőt kései érésűeket hűvös kamrában, szellős körülményeke között tároljuk. Tárolható még klimatikus hűtőkamrában is, de ez nem biztos, hogy gazdaságos.
Betakarítás:
Betakarításkor szőlőfajtánként külön szüreteljük a fehér szőlőket és külön a kék szőlőket. Szőlőfajta társításnál alkalmazható több féle szőlőt együtt szüretelni amennyiben kis mennyiség áll mindenből rendelkezésre. Ezek végeztével kezdődhet a borkészítés.
A tavasz folyamán megismerhetik a szőlő különleges zöldmunkákat. (1 óra)
A gyümölcsösben a termés válogatást figyelhetik meg.(2 óra)
Betakarítás: Alma termésűek (2 óra), Csonthéjasok: (2 óra), Egyéb (2 óra)